Oncogrrrls

Oncogrrrls neix d’una pulsió de vida, de la necessitat d’existir més enllà de la malaltia i de compartir més enllà del verb. Oncogrrrls és l’encontre entre el cos i el pensament, l’acció i la reflexió en la incomoditat del dolor i la por.

El 2011 fruit del diagnòstic de càncer de la Caro i la nostra amistat,  vam fundar Oncogrrrls, un projecte de creació en dansa-performance on dones tractades per càncer de mama poden generar les pròpies narratives sobre la seva experiència més enllà de les representacions majoritàries.

Oncogrrrls no és un grup terapèutic, d’ajuda mútua o pedagògic, sinó que ens centrem en investigar i crear nous imaginaris per a flexibilitzar la idea monolítica que es té de la dona amb càncer en la nostra societat. Tot i que en els darrers anys la imatge del càncer, la metàfora del càncer como diria Susan Sontag (1993), ha anat evolucionant, l’actual representació de la dona (jove) amb càncer de pit ‘fixa’ el que aquesta pot o no pot fer, limitant-la en molts aspectes. L’actual imatge de ´lluitadora del llaç rosa´, una dona sempre positiva, més aviat infantilitzada, que inverteix el seu temps en fer manualitats mentre tota la seva energia està fixada en ‘lluitar’ contra el càncer, per a qui l’estètica de la feminitat està basada en tenir o no pits, en mantenir una imatge agradable durant el tractament, i per a qui la família és la família tradicional, no reconeix que hi ha moltes de nosaltres que no hi tenim cabuda.

Amb Oncogrrrls volem, per una banda, re-inventar-nos més enllà de la imatge estereotipada de la dona amb càncer,  i d’altra, obrir una discussió sobre la nostra realitat utilitzant els processos creatius. Com deia l’escriptora i activista bell hooks[1] (1992), la producció cultural esdevé una eina molt poderosa per a donar veu i presència a aquelles persones i grups que no es reconeixen en els discursos majoritaris. De manera similar, els laboratoris d’Oncogrrrls són espais polítics on, mentre ballem, creem narratives pròpies per omplir un buit social que ens limita i ens fa mal.

Després de realitzar diversos tallers i activitats, en els mesos de maig i juny del  2013 vam realitzar a l’espai feminista Ca la Dona de Barcelona un laboratori de dansa-performance en col·laboració amb 6 dones més. Fruit d’aquesta experiència vam crear la peça de videodansa (Parèntesi). Durant el temps que hem treballat juntes, hem produït alguns textos i fet presentacions. Actualment la Caro segueix teixint comunitats nòmedes amb els laboratoris d’Oncogrrrls.

[1] Ella ho escriu amb minúscules.